30.7. Večeri so sveži, ponoči pa je kar hladno na barki in sem pokrit s tremi odejami, da me ne zebe. Sedemnajst stopinj nisem imel na barki že vse od Tasmanije. Kaže, da v tukajšnje zalive ne pride kaj dosti toplega morja iz Agulhaškega toplega toka, ki obliva vzhodni del Južne Afrike. Čez dan je sonce vendarle dovolj toplo, da se naokoli lahko potikam v kratkih rokavih in hlačah.

Zjutraj mi opic ni bilo potrebno iskati, saj so kar same prišle na obisk in se igrale na sosednjih barkah.

Obzorja sem si danes širil na kolesu, za jutri pa sem si naročil avto. Zaledje Richards Baya je precej ravninsko in prepredeno z morskimi in rečnimi rokavi ter jezeri.

Ob obali Indijskega oceana se bele peščene plaže vlečejo na desetine kilometrov v dolžino, za njimi je zeleni pas gozda in travnikov, nato pa si vzporedno z obalo sledijo še z zidovi in bodečimi žicami obdane ter z oboroženimi varnostniki varovane stanovanjske in počitniške soseske razkošnih hiš.

 

29.7. Danes je vendarle uspelo in zdaj sem uradno v Južni Afriki. Včeraj zvečer sem uredil papirje na luški kapitaniji, zjutraj je na barko prišel policaj (imigration) poštempljati

potni list, potem sem se lahko preselil v sosednji zaliv v marino Zululand YC, kjer sem končno pričakal tudi 2 carinika in izpolnil še zadnje potrebne formularje.

Včlanil sem se v jadralni klub Zululand (ZYC), ker je za člane privez v marini cenejši. Marina jahtnega kluba je zelo domačna, njeni pontoni pa so videli tudi že boljše čase, a so videti dovolj varni, da bom doma lahko mirno spal, ko bom tukaj za naslednje tri mesece pustil barko..

Zdaj imam na voljo še štiri dni za potepanje po Richards Bayu in okolici ter za pospravljanje barke, v sredo pa grem na pot proti Sloveniji.

Prva pot je bila kar peš po okolici marine in srečal sem naše daljne sestrične (na slikah).

Povedale so mi, od kod prihajajo naši skupni predniki. Kaže, da to sploh ni tako daleč od tukaj in da je bila Transsilvanija morda le vmesna postaja na poti do Slovenije :).

Na vzhodni strani Indijskega oceana sem s fotoaparatom lovil kenguruje, tukaj pa opice.